چگونه خجالتی بودن کودک را مدیریت و کنترل کنیم؟

گاهی نمی دانیم مشکل فرزندمان چیست؟ آیا او واقعا خجالتی است و یا این رفتار او حاصل خلق و خو و یا تقلید از والدینش است؟ آیا او مشکل دیگری دارد که به این شکل بروز می کند؟
با مدیریت رفتار کودک خجالتی، خیلی فرصتهای ازدست رفته را به او باز خواهید گرداند و او از این مشکل آزار دهنده، رهایی پیدا خواهد کرد، اگر با این تکنیک جدید کودک را مدیریت و کنترل نمایید.
باید بگویم که اگر خجالتی بودن فرزند شما زندگی و روابط او را تحت تاثیر قرار می دهد، خطرناک است و باید برطرف شود، حال، هر دلیلی که می خواهد داشته باشد. سنگینی که کودک شما، از خجالتی بودن تحمل می کند، او را از انجام به موقع و درست کارها، باز می دارد و فرصتهای رشد را یکی یکی ازدست می دهد.
کودک خجالتی روابطش و در نتیجه زندگیش آسیب میبیند.
اما نگران نباشید، شما به جای خوبی هدایت شده اید، فقط به آنچه می گویم خوب توجه کنید و فرصت را غنیمت بشمارید.
فهرست آنچه در این نوشته همراه بامن خواهید خواند:
- مشکلات پنهانی کودک خجالتی و فاصله از دیگران
روی تصویر کلیک کنید - آیا در نقاشی خجالتی بودن کودک مشخص است؟
- تفسیر نقاشی ( الف) نازنین 6 ساله
- تفسیر نقاشی(ب) بهنوش7 ساله /خجالتی / اختلال گفتار / کودک طلاق
- اشتباهاتی که نباید در برخورد با کودک خجالتی داشته باشیم.
- اما فرمولی جدید برای خداحافظی با خجالت کودک
مشکلات پنهانی کودک خجالتی و فاصله از دیگران
خجالتی بودن کودک شما با روشی که در ادامه خواهم گفت،رفع خواهد شد، اماگاهی خجالتی بودن فرزند شما از یک مشکل پنهانی نشات می گیرد، که آن هم می تواند دلایلی متفاوتی مانند: اختلال نقص توجه و تمرکز ، عدم تن آگاهی، مشکلات گفتاری، ترس، خشم، مشکلات خانوادگی و… است،اغلب اوقات نقص توجه همراه با بیش فعالی بروز می کند و چون والدین از بیش فعالی بیشتر رنج می برند سریعتر درصدد رفع آن بر می آیند. کودکی که دچار نقص توجه و تمرکز است، مشکلش را درک نمی کند ولی می فهمد که رفتار دیگران با او متفاوت و ناراحت کننده است.
نکته قالب توجه اینکه بعضی از مواقع کودک خجالتی به اصطلاح، گیج و دست و پاچلفتی هم بنظر میرسد. برای گیج بودنش مثالی میزنم، برای مثال شما به کودک می گویید:”به آشپزخانه برو و نمکدان را از روی میز بیاور”. اما کودک به علت نقص توجه، زمانی که وارد آشپزخانه می شود، فراموش می کند که چه کاری باید انجام میداده و دست خالی بر می گردد. برای دست و پاچلفتی بودنش هم مثالی دیگر میزنم.کودک اغلب موارد با اشیا برخورد می کند و یا وسایل از دستش رها می شود. این مورد هم می تواند نشان دهندۀ نرسیدن به تن آگاهی باشد.فکر می کنید، برخورد دیگران در خانه و اجتماع در این موارد با او چگونه است؟! معمولا خوب نیست و همینجاست که کودک سعی می کند از دیگران فاصله بگیرد و آنوقت است که می شود یک کودک خجالتی!
کودک خجالتی گاهی از مشکلات پنهانی رنج میبرد.
آیا در نقاشی خجالتی بودن کودک مشخص است؟
معمولا کودکان خجالتی گوشه ی کاغذ و یا در قسمتی محدود از فضای کاغذ را برای کشیدن نقاشی انتخاب می کنند و این گوشه گیری و عدم اعتماد به نفس بودن در جمع را هم در فضای نقاشی و هم کشیدن آدمکهای خیلی کوچک نشان می دهند، البته بنابر ویژگی های شخصیتی و رشدی کودک و روشی که برای کنترل و مدیریت مشکلش انتخاب کرده است، ممکن است این محدوده را در قسمتهای مختلف کاغذ انتخاب کند. به عنوان مثال” اگر کودک راست برتر باشد و گوشه چپ کاغذ را انتخاب کند، نشانه غم و اندوه او نیز خواهد بود. همچنین اگر یک کاغذ A4 به او بدهید و آن را به صورت عمودی قرار دهد و نقاشی کند با زمانی که به صورت افقی قرار دهد متفاوت است. اگر کودک کاغذ را افقی نقاشی کند. در اغلب موارد نسبت به کودکی که به حالت عمودی کاغذ را نقاشی می کند، کودکی برون گراتر است که به روابط اجتماعی گسترده بیشتر علاقه مند است و به صورت ذاتی به بودن در جمع و امید به آینده، گرایش بیشتری دارد”. با من همراه باشید تا با مقایسۀ تفسیر عمیق و تخصصی دو تا از مراجعینم به این تفاوت شگفت انگیز بپردازیم که در نقاشی کودکان فاش و فرافکنی می شود. نقاشی (الف) نازنین 6 ساله و دیگری نقاشی(ب) بهنوش 7 ساله که هر دو راست برتر هستند.
تفسیر نقاشی ( الف) نازنین 6 ساله:
کودک راست برتر است. ناحیه ترسیمی کودک سمت چپ و پایین صفحه است. که نشانة دلبستگی به مادر، ترس، در خود خزیدگی من و تمایل به ناپدید شدن است. آدمک کوچک است که کمرویی و ترس را نشان می دهد. اول خودش را کشیده که نشانة خود دوستداری و خودشیفتگی است و استفاده عمودی از کاغذ هم نشان دیگری از این موضوع است و نفر دوم و سوم مادر و پدرش که به شکل بادکنک کشیده است. مادرش را با رنگ زرد ترسیم کرده اما او را به شکل بادکنک کشیده، می توان گفت درعین حال که به مادر خود خوشبین است و برایش معادل نور وشادی و رمز درخشش و گشایش است؛ اما نسبت به وجود او احساس امنیت و آرامش نمی کند و به مادر خود وابستگی زیادی دارد.
او پدر را هم با فاصله و در آخر کشیده و هم او را ناارزنده سازی کرده(چشم ودهان نگذاشته) و او را با رنگ بنفش( نوعی تضاد و تعارض و تمایلات نامتجانس را نشان می دهد) رنگ آمیزی کرده که تشدید رنگ آمیزی و نیروی خطوط در این ناحیه بیشتر به چشم می خورد و به نظر می رسد که از یک طرف مشکلات بیماری پدر و غیبتهای مکرر او باعث اضطراب شدید در او شده و از طرف دیگر بیماری پدر، مانع ایفای نقش او و حضور با کیفیت مادر شده است. شاهدی بر این موضوع توپی است که بدون حرکت جلوی پای پدر افتاده است و روابط با فاصلة افراد خانواده.
رنگ سبز در دست و پاهای کودک در نقاشی کودکانی که اضطراب جدایی دارند و یا به شدت وابسته اند دیده می شود و این درحالی است که پاها را نکشیده و ساق پاها را با یک خط کشیده و حد فاصل آنها را با رنگ سبز پرکرده است که احساس ناکارآمدی شدید و اعتماد به نفس پایین او را می رساند.
تفسیر نقاشی(ب) بهنوش7 ساله /خجالتی / اختلال گفتار / کودک طلاق:
علت مراجعه، خستگی، نداشتن انرژی، گوشه گیر، کم رو، خجالتی، علاقه به چیز خاصی ندارد، هنوز کودک در کنار پدر می خوابد، ناتوانی در یادگیری و انجام تکالیفِ مدرسه و در ضمن کودک دچار مشکلات گفتاری است. دخترک در سن 3 سالگی، پدر و مادرش بعد از کشمکش و جر و بحثهای مداوم، از یکدیگر جدا شده اند، اما هنوز کودک این جدایی را نپذیرفته و مادر را حذف نکرده، خلاف آنچه پدر مدعی است که دخترک نسبت به مادرش نگرش منفی دارد و خواستار او نیست اما کودک به خاطر خوشایند پدر و ترس از دست دادن اوست که چنین تظاهر می کند و گرنه در سراسر نقاشی نیاز به محبت مادرانه موج می زند. او با دیدی دوسوگرایانه، خاطره های تلخ و پر نشیب و فراز گذشته، نیاز به عاطفة مادرانه را با سبزه های تپه مانند، جهت نگاهش به سمتِ گذشته، خورشیدی در سمت چپ کاغذ که اشعه های آن توانایی تابش ندارد و بستن سمت چپ کاغذ ( مادر و گذشته) با درختی نشان داده است. افراد، سمت راست کاغذ و خارج از خانه (که نمایانگر محیط ناایمنِ خانه است) با دهانهای باز(در حالِ جرو بحث و دشنام) ایستاده اند، در حالی که دخترک از شنیدن آنها اضطراب زیادی دریافت کرده است(کشیدن گوشهای بزرگ برای خودش). دهان باز و بزرگ کودک که با ترسیم دو دایره داخل هم بر آن تأکید کرده است، فریادها و احساسات نشنیدة او را به تصویر می کشد. کودک درعین حال که نیاز به روابط اجتماعی دارد اما احساس انزوا و تنهایی می کند. از آنجایکه پنجره «نگاه خانه» را تشکیل می دهد و خانه پنجره ایی ندارد، مبین رازداری(عشق به مادر) ، کم رویی، درون ماندگی و افسردگی(با توجه به نشانه های همگرای دیگر) کودک است. از طرفی دو ورودی برای خانه ترسیم شده است که نیاز و میل به ارتباط با پدر و مادر را پر رنگ می سازد.
با توجه به تفسیر نقاشی کرمن، جهت ترسیم نمایانگر واپس گرایی است و ریتم قالبی نقاشی وجود اضطراب و روان آزردگی را برجسته می کند. ناحیه ترسیم در پایین و سمت راست کاغذ است، پایینِ کاغذ، ناحیة افسردگی و خستگی روانی است. این کودکان چون عینی نگر هستند، آنچه که ببیند و یا در مورد آنها گفته می شود، می پذیرند و چون این ناحیه با زندگی روزمره مرتبط است در آن تخیل و خیال پردازی جایی ندارد. بنابراین کودک در همة اتفاقات بد خودش را مقصر می داند. به عنوان مثال خودش را در مورد طلاق والدین مقصر می داند.
کودک راست برتر و ترسیم در سمت راست کاغذ است، که اغلب روابط عاطفی بیشتر با پدر را نشان می دهد. این کودکان مراحل رشد روانی خود را به خوبی طی نکرده اند اما برای جبران این کمبود به دنبال آن در آینده می گردند و به آینده امیدوار هستند. برای رسیدن به خواستة خود در آینده، خواهان برقراری روابط اجتماعی بیشتری هستند بنابراین بیشتر ویژگی افراد برونگرا را نشان می دهند( استفاده افقی از کاغذ) . گاهی این کودکان قوانین و مقررات وضع شده را نادیده می گیرند و ترجیح می دهند به خواست و اراده خود عمل کنند. نبود محیطی ایمن و مناسب رشد برای کودک، اضطراب و احساس گناه، منجر به اختلالات گفتاری و افسردگی( عدم تمرکز، خستگی، ناتوانی در یادگیری ) در او شده است.
رفتار کودکان را مطابق با میل خودمان نسنجیم.
اشتباهاتی که نباید در برخورد با کودک خجالتی داشته باشیم.
- اشتباه اول اینکه فکر می کنیم کودک با دستورات ما رفتارش تغییر می کند.
کودکان را نمی توانید با توجیه و توضیح وادار به انجام کاری یا تغییر رفتار کنید، خصوصا که والدین، در این موارد، کار را هم بدتر می کنند، آنها مدام برروی خجالتی بودن کودکشان تمرکز می کنند و به دیگران هم آن را انتقال می دهند، بر هر چیزی تاکید کنید آنرا بیشتر خواهید دید و در کودک بیشتر آنرا نهادینه خواهید کرد. از جمله عباراتی که به کار میبریم:
بچه ام خجالتیه به خانوادۀ پدرش رفته!
خجالت نکش بیا با علی بازی کن!
ببین مریم اصلا خجالت نمی کشه!
از چی خجالت می کشی سلام نمی کنی!
از بس خجالتی هستی آبروی من را همه جا میبری!
- اشتباه دوم اینکه ناخواسته، مدام او را زیر ذره بین داریم و تمام کارها و رفتارهایش را کنترل می کنیم.
برای مثال در هنگام غذا خوردن، در زمان حمل یک لیوان آب، در بازی هایش و در نقاشی هایش ، نظر می دهیم و مدام او را تحت کنترل داریم.
- اشتباه سوم مطرح کردن کودک در جمع.
به زور سلام کردن، به زور شعر خواندن و یا حرکات ورزشی انجام دادن.
خودتان را تصور کنید شاید خیلی هنرمند باشید ولی گاهی انرژی هنرنمایی را ندارید، پس لطفا به حقوق فرزندتان احترام بگذارید.
در مورد سلام کردن هم هر چه شما بیشتر فشار آورید، نتیجه عکس خواهید گرفت. و این نکته مهم است که بدانید کودکان به علت تحت تاثیر گرفتن محرکهای محیطی در مکانهای جدید سلام کردن را فراموش می کنند، هر چند که به شما قول سلام کردن داده باشند. پیامبر اکرم هم در مورد سلام کردن بزرگسالان به کودکان تاکید کرده است.
- اشتباه چهارم که بسیار متداول است، وقتی فرزندتان، ناراحتی و هیجانات منفیش را نسبت به اعضای خانواده می گوید، شدیدا با او برخورد می کنید و اجازه حرف زدن نمی دهید. خشم هم گاهی باعث گوشه گیری و انزوا در کودک می شود. مثلا اگر از دست پدر مادر و یا خواهر و برادرش عصبانی و ناراحت است و مثلا وقتی می گوید: ((من دیگر برادرم را دوست ندارم کاش هیچ وقت بدنیا نیامده بود.)) به جای اینکه ناراحتی او را درک کنید و به بگوید:(( معلوم است که رفتار برادرت تو را خیلی آزار داده)) می گویید:(( این خیلی حرف بدی بود که زدی دیگر تکرار نشود، همه دوست دارند یک برادر داشته باشند، آنوقت تو از این حرفها میزنی! تو بزرگتری مراقب حرف زدنت باش.)) وقتی فرزندتان می گوید: او را دوست ندارد منظورش این است که از رفتار او ناراحت است. شما هم روی رفتار تاکید کنید، برای همین کلمه رفتار را برجسته تر نشان دادم.
- اشتباه پنجم قوانینی که برای کودک می گذارید، گاهی برای انجام ندادنش او را بازخواست می کنید و گاهی نادیده می گیرید. بنابراین کودک در مورد حرفهای شما بلاتکلیف است، نمی داند چه چیز اشتباه است و چه چیزی درست؟! و اعتماد به نفسش را از دست می دهد.
کودک خجالتی نمی داند چه چیز اشتباه است و چه چیزی درست؟!
اما فرمولی جدید برای خداحافظی با خجالت کودک
رفتار کودک را با انجام فعالیتها می توان، به شکل شگفت انگیزی تغییر داد بنابراین با اجرای فعالیت و بازی های زیر از شر خجالتی بودن کودک برای همیشه رهایی می یابید، یادتان باشد، که این یکی از رازهای تربیتی مهم است که در نتیجه سالها تجربه علاقه مندانه با کودک به آن دست یافته ام، پس همه آنها را اجرا کن و نتایج بدست آمده را با من به اشتراک بگذار، حال خوب تو و فرزندت آرزوی من است. تمریناتی که در پایین می آورم برپایه ی اصول علمی خاصی چیده شده است، بنابراین به همین ترتیب که آورده ام آن را اجرا کن.
نکات مهم و اولیه در زمان اجرای تمرینات
- تمامی مواردی که قبلا در مورد اشتباهات رفتاری با کودک به آن اشاره کردم را در نظر بگیرید.
- این حیاتی ترین و اصلی ترین مورد برای انجام تمرینات است.در زمان اجرای تمرینات به یاد داشته باشید که شما یک کودک هم سن فرزندتان هستید، پس نگاه بالا به پایین نداشته باشید! و از دستور دادن و کنترل مستقیم او بپرهیزید!
- هیچ عجله ایی در شروع تمرینات نداشته باش. ابتدا خودت باید مدیر خوبی شوی تا بتوانی کودک خجالتی را مدیریت و کنترل کنی!
- زمانی از روز تمرینات را انجام بده که شما و کودک هر دو سرحال هستید، و با توجه به پذیرش کودک زمان بگذار، مثلا زمانیکه یک کارتون خاص پخش می شود، نباشد.
- تمرینات داخل منزل از نیم ساعت در روز بیشتر نشود.
- کارت قرارداد درست کنید. در مورد زمان تمرینات با فرزندت صحبت کن و سرقولت بمان. مثلا در حالیکه عقربه های ساعت را به کودک نشان می دهید، به او می گویید: «از فردا ما هر روز همین ساعت،( از ساعت 4 تا 4 و نیم بعد از ظهر )با هم بازی می کنیم، به نظرت زمان خوبیه!» و سپس روی یک کارت ساعت و عقربه های آن را می کشید و به او می گویید این قرار داد بین من و تو است و می توانید خودتان و فرزندتان پای آن را انگشت بزنید تا حس بهتری را به او و خودتان انتقال دهید. در ضمن شما با درست کردن این کارت قرارداد نظم، مدیریت زمان و کنترل انتظارات را نیز به او یاد خواهید داد.
- به تمام نکات و جملاتی که می گویم کاملا توجه کنید و عینا به کار ببرید!! چند بار مطالب را بخوانید تا به بهترین شکلی آنرا پیاده کنی!!
تمرینات و فعالیتها
- خمیر بازی و شن بازی را در فعالیتهای، کودک خود قرار دهید. خمیر باید زیاد باشد پس با دستور العملی که می گویم، خمیر بیشتری تهیه کن.(دو لیوان آرد، یک لیوان آب، یک قاشق سوپخوری نمک و یک قاشق سوپخوری روغن مایع خوراکی. آب را کم کم اضافه کن چون هر آردی مقدار جذب آبش متفاوت است)
بعضی اثرات شگفت انگیز شن بازی را در لینک https://aparat.com/v/AKvnm قراردادم، کافیه روش کلیک کنی!
- نقاشی آزاد: دیوار را با مقوای بزرگی بپوشانید و به کودک بگویید:”می خواهیم اینجا را خط خطی کنیم، یک ماژیک(رنگ انگشتی) خودتان بردازید و یک ماژیک به دست او بدهید و خطوط بلندی را بر روی کاغذ با شادی بکشید، ما می خواهیم از شما تقلید کند، و خطوط بزرگی بدون ترس برروی مقوا بکشد. در ضمن هدف ما نقاشی خاصی نیست اما اگر کودک تمایل به کشیدن چیز خاصی داشت او را آزاد بگذارید و نقاشیش را به هیچ عنوان تحلیل و تصحیح ننمایید.
- تن آگاهی و آشتی با خود یکی از اساسی ترین مواردی است که در کودک خجالتی باید در نظر بگیرید، برای اینکار کودک را در مکانی آرام به پشت بخوابانید و با روی خوش و صبوری یکی یکی اعضای بدن کودک را ماساژ دهید.
مرحله اول در هنگام ماساژ دادن هریک از اعضای بدن کودک، نام آنها را با صدای بلند بگویید:(( عزیزم من الان دارم پای تو را ماساژ میدم یا دست تو را ماساژ می دم.)) و تمام اعضای بدن او را از ریز و دشت ماساژ دهید و نام ببرید. دو سه روز روزی چند دقیقه این عمل را انجام دهید اما یادتان باشد کودک را خسته و ناراحت نکنید. با توجه به سن، پذیرش و ظرفیت فرزندتان انجام دهبد. تا کم کم به این فعالیت عادت کند. سپس به او بگویید:« دوست داری تو هم با من این بازی را انجام دهی؟» و اگر تمایل نشان داد، ماساژ را به همین روش، روی شما در حالی که به پشت خوابیده اید،انجام دهد. اگر امروز تمایلی نشان نداد روزهای بعد دوباره از او سوال کنید.تا زمانیکه تمایل نشان دهد.
کودک خجالتی را با تن آکاهی مدیریت کنید.
مرحله دوم درحالیکه بدن کودک را ماساژ می دهید از او بپرسید و بگویید: اگر گفتی الان کدوم عضو بدنت را ماساژ می دم. اگر گفت که خیلی هم عالی اگر نتوانست بگوید، باز هم خودتان بلند اعلام کنید و بگویید الان دارم دست راست تو را ماساژ می دهم. تا زمانی که بتواند با شما همراهی کند. ماساژ را به همین روش، روی شما در حالی که به پشت خوابیده اید،انجام دهد. اگر امروز تمایلی نشان نداد روزهای بعد دوباره از او سوال کنید.تا زمانیکه تمایل نشان دهد.
مرحله سوم به او بگویید: هر بار که یکی از اعضای بدن تو را ماساژ می دهم، عضو مقابل آن را حرکت بده یا بالا بیاور! مثلا اگر پای چپ او را ماساژ می دهید باید پای راستش را بالا بیاورد. اگر نتوانست با دستتان پای مقابل را لمس کنید و بگویید این قسمت را باید حرکت دهی! تا زمانی که به این مرحله هم مسلط شود، یادتان باشد که تمام مراحل باید با بازی و شادی اجرا شود. ما می خواهیم فرزندمان یخش آب شود نه اینکه دوباره منجمد شود. ماساژ را به همین روش، روی شما در حالی که به پشت خوابیده اید،انجام دهد. اگر امروز تمایلی نشان نداد روزهای بعد دوباره از او سوال کنید.تا زمانیکه تمایل نشان دهد.
- گرگ بازی و قایم باشک را پر سر و صدا و شاد انجام دهید و یادتان باشد که شما باید مثل یک کودک بازی کنید و در حد توانایی یک کودک و گاهی هم ببازید.
- در مقابل آینه قرار بگیرید و در حالی که صداهای دهانی نامفهوم متنوع تولید می کنید، از فرزندتان بخواهید با شما همراهی کند. ملچ و ملوچ کردن ، پرو خالی کردن دهان از هوا با فشار و غیره … اما مراقب باشید که به عضلات دهانش زیاد فشار نیاورد و تمرین طولانی نشود زیرا تحمل کودک را به مرور باید بالا ببرید و عضلات دهانی نیاز به تقویت درگذر زمان دارد.
- فوت کردن درآب و کف: کمی آب و شامپو بچه را داخل لگنی بریزید و به کودک بگویید در آن فوت کند، کف زیادی حاصل می شود و کودک برای فوت کردن بیشتر تشویق می شود. برای دیدن فیلم کودک و تمرین حباب بازی روی لینک Make-bubbles-حباب-سازی-کودک کلیک کنید.
- پانتومیم: بااجرای پانتومیم کودک می تواند، زبان بدن خود را مدیریت و تقویت کند، و یکی از بهترین راههای تقویت ارتباط کودک با دیگران است. زیرا بهتر می تواند تبادل گفتگو و احساس داشته باشد، زبان اشاره اولین زبانی است که انسان برای ایجاد ارتباط استفاده کرده است، حتما دیده اید وقتی فردی با کمک حرکت دست و اندامش با شما صحبت می کند، شما بیشتر راغب به شنیدن حرفهایش هستید، و بیشتر منظورش را درک می کنید و آن شخص بهتر می تواند یک کلاس درس را مدیریت و کنترل کند تا کسی که فقط از کلام و دهانش، استفاده می کند.ایموجی ها دقیقا همین کار را در متن نوشته ها و پیغامها ایفا می کنند. پانتومیم را با مفاهیم ساده شروع کنید و ابتدا خودتان آنرا انجام دهید. مثل” ناراحت، خوشحال، عصبانی، تعجب، کوبیدن میخ، شستن دست و صورت، مسواک زدن، ظرف شستن، رانندگی کردن…
- داستان گویی از روی تصویر: یک نقاشی ،کارت یا یک صفحه از کتاب داستانش را به او نشان دهید و با سوالات کوتاه که جوابهای کوتاه و آسانی دارد، او را تشویق به گفتگو و اظهار نظز کنید. فیلم زیر به خوبی شما را راهنمایی خواهد کرد.
کودک خجالتی را با داستان گویی مدیریت کنید.
- داستان گویی: برای کودک داستانهای کوتاه بگویید و از او بحواهید، همان داستان را برای شما تعریف کند، اکر مشابه داستان شما نبود و یا جملات و کلماتش، اشتباه بود، به هیچ عنوان، تصحیحش نکنید، فقط سر تکان دهید و کاملا به حرفهایش گوش دهید. ما می خواهیم، حفظ رابطه را با فرزندتان مدیریت و کنترل کنید، نه اینکه دوباره از اشتباهاتش شرمگین شود. صبوری کنید و نگران نباشید، با تکرار اینکار کم کم یک کودک قصه گو خواهید داشت.
- داستان نیمه تمام: یک داستان کوتاه تعریف کنید. داستان را از افراد دیگر و یا حیوانات بگویید، وقتی تمام شد، به کودک بگویید:« تو اگر جای خرگوشه بودی، چکار می کردی؟»
- عروسک گردانی: با استفاده از عروسکهایش یک داستان کوته را بازی کنید، نمی خواهیم به او درس بدهیم می خواهیم ارتباطش قویتر شود، پس امر ونهی و نصیحت کردن ممنوع!
کودک خجالتی را با عروسک گردانی مدیریت کنید.
- میکروفن بازی: به کودک بگویید: “می خواهیم میکروفون بازی کنیم، سپس از یک چیزی شبیه میکروفون مثل لوله دستمال کاغذ استفاده کنید، به او بگویید این میکروفون است، وقتی تو از من چیزی می پرسی، من باید بلندتر صحبت کنم، چون میکروفون جلوی دهان من است، وقتی هم میکروفن جلوی دهان تو قرار می گیرد تو باید بلند صحبت کنی.
- خرید از فروشگاه: زمانیکه برای خرید به فروشگاه یا مغازه می روید، اجازه دهید او هم در خرید مشارکت کند و برای اینکار وقت بگذارید و با حوصله یک خرید کوچک انجام دهید، مثلا به اندازه ی اعضای خانواده سیب بخرید و هنگام برداشتن سیبها به کودک اجازه انتخاب بدهید، اگر هم انتخاب مناسبی نداشت، چشم پوشی کنید و دندان روی جگر بگذارید!! سپس بگویید: «به من کمک کن برای هر کدام از اعضای خانواده یک سیب برداریم ، یکی برای خودت، یکی برای من ، یکی برای بابا و…»
کودک خجالتی را با خرید آزاد مدیریت کنید.
کلام آخر و جوهر کلام
99 درصد افرادی که تا به اینجای این نوشته را دنبال کرده اند، افراد موفقی هستند که به دنبال آموزش درست و عالی هستند و هر جا که باشد آنرا پیدا کرده و مانند یک گوهر گرانبها از آن استفاده می کنند، آنها موفقیت را در مشاوره و کاوش بهتزین آموزشها یافته اند و دلیلی برای خواندن این نوشته داشته اند تا رمز و رازهای تازه را که به بهترین مقصدها می رسد پیدا کنند. تبریک می گویم اگر تو هم در بین این 99 درصد هستی !
خجالتی بودن همیشه مانعی خاموش برای شکوفایی استعدادها و به هدر رفتن زمان والدین و فرزندانشان بوده چرا که اگر به موقع رفع میشده، یک فرد پرتوان، جسور و مقاوم را در برابر یک فرد ناتوان، ترسو و شکننده قرار می داده است. آنچه که در رموز شگفت انگیز «کودک مستری» قرار داده ایم، کنترات همه ی مشکلاتت را حل خواهد کرد.
مطالب زیر را حتما مطالعه کنید
چطوری از پوشک بگیرمش؟
چرا آکادمی بچه رئیس و دوره ی کودک مستر؟!
چرا باید بر قدرت بیان و هوش کلامی، کودک خود بیفزایید؟
سه دلیل که نباید یک کودک مستقل و موفق تربیت کنی!
دوره های آموزشی مرتبط
1 دیدگاه
به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.
Thanks for your blog, nice to read. Do not stop.